Zaznacz stronę

Sposób podawania alkoholi jest różny i jest uzależniony w dużej mierze od rodzaju okazji oraz przyjęcia okolicznościowego, jak również od rodzaju i gatunku samego alkoholu. Wódkę bowiem podaje się tradycyjnie w kieliszkach bądź jako dodatek do drinków w szklankach, jednak są również i tacy, którzy spożywają ten rodzaj alkoholu z gwintu. Wina podawane są zazwyczaj do posiłków, może to być wytrawne wino do obiadu, gdzie królują potrawy krwisto mięsne, bądź półsłodkie wino do delikatnej i lekkostrawnej kolacji we dwoje, gdzie są tylko przekąski, desery oraz właśnie wino. Koktajle podajemy na wszelakich imprezach okolicznościowych, bądź spożywamy w barze czy restauracji bez okazji, dla uśmierzenia pragnienia.

Koktajle to bardzo dobry sposób na gorące i upalne dni, w które orzeźwiający drink z lodem zapewne przyniesie nam ukojenie i oczekiwany chłód. Na większych przyjęciach, takich jak wesela, chrzciny w gronie najbliższej rodziny podawane są równe alkohole w zależności od tradycji rodzinnej oraz od gustów i preferencji przybyłych gości. Zazwyczaj barek zaopatrywany jest w wódkę, wina, piwo oraz szampana na przywitanie gości. Szampana natomiast podaje się w specjalnie do tego przystosowanych kieliszkach.