Grzyby chronią przed wysokim poziomem cholesterolu, rakiem piersi i rakiem prostaty, a także cukrzycą. Pomagają również w utracie wagi i zwiększają siłę układu odpornościowego.
Niższy cholesterol
Grzyby dostarczają chudego białka, ponieważ nie zawierają cholesterolu, ani tłuszczu i zawierają bardzo małe ilości węglowodanów. Błonnik i niektóre enzymy w nich zawarte pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto chude białko pomaga spalić cholesterol.
Leczenie anemii
Pacjenci z niedokrwistością charakteryzują się niskim poziomem żelaza we krwi, co powoduje zmęczenie, bóle głowy, zmniejszoną czynność neuronów i problemy z trawieniem. Grzyby są dobrym źródłem żelaza, a ponad 90% odżywczego żelaza może zostać wchłonięte przez organizm, co sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek i pozwala zachować zdrowie.
Ochrona przed rakiem
Grzyby są bardzo skuteczne w zapobieganiu raka piersi i prostaty z powodu znacznej ilości beta-glukanów i sprzężonego kwasu linolowego, które mają działanie przeciwrakotwórcze.
Zapobieganie cukrzycy
Grzyby są idealnym wyborem dla diabetyków. Nie mają tłuszczów, cholesterolów i posiadają bardzo mało węglowodanów. Zawierają natomiast dużo chudego białka, witamin, minerałów, wody i błonnika.
Zdrowe kości
Grzyby są bogatym źródłem wapnia, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym w tworzeniu i wzmacnianiu kości. Stały dopływ wapnia w diecie może zmniejszyć szanse na rozwój chorób, takich jak osteoporoza, a także może zmniejszyć ból stawów i ogólny brak ruchomości, związany z degradacją kości.
Absorpcja składników odżywczych
Witamina D jest stosunkowo rzadką witaminą, występującą w warzywach. Grzyby jednak ją mają. Ta witamina jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania i metabolizmu wapnia i fosforu.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Ergotioneina, silny przeciwutleniacz, obecny w grzybach, bardzo skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami, a także wzmacnia układ immunologiczny. Grzyby zawierają naturalne antybiotyki (podobne do penicyliny), które hamują wzrost mikroorganizmów i inne infekcje grzybicze.
Niższe ciśnienie krwi
Badania różnych rodzajów grzybów wykazały, że zawierają one dużo potasu. Potas działa jako idealny środek rozszerzający naczynia krwionośne, rozluźniając w nich napięcie, a zatem obniżając ciśnienie krwi.
Większa absorpcja żelaza
Miedź jest bardzo korzystna dla organizmu i można ją znaleźć w grzybach. Może regulować i stymulować wchłanianie żelaza z pożywienia i właściwie go wykorzystywać.
Bogaty w selen
Selen występuje w dużych ilościach w grzybach i może korzystnie wpływać na zdrowie kości, zwiększając ich wytrzymałość i trwałość. Wzmacnia zęby, włosy i paznokcie.
Właściwości odchudzające
Dieta, zawierająca grzyby, jest idealna do utraty tkanki tłuszczowej i budowania masy mięśniowej. Grzyby pozwalają łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów, dlatego warto włączyć je do naszego jadłospisu.
O grybach wiele mówi blog altruismonline.com, który poświęcony jest tematyce żywieniowej i zdrowotnej